tenta och tankens kraft

En vis man har skrivit en bok. den handlar om det här:


Genom vår livsform lär vi barn livsfrågor och moral, detta sker oundvikligt. Därför måste vi förstå vår livsform. ”Hur vet man att detta är rätt och gott? För det är så vi gör”. Livsformen formar oss genom hela livet och sitter i ryggraden.

Avförtrollningens livsform började under den naturvetenskapliga revolutionen på 1600-talet. Den leddes av Bacon, Descartes och Newton. Synen på världen, människan och samhället förändrades. Man var fortfarande troende kristen, men det gudomliga i världen minskade allt mer. Människan förlorade förtrollningen och mystiken, meningen med tillvaron. Vi vill gärna tillhöra någonting högre, fly den sociala verkligheten till någonting annat.
Vetenskapen slog ut religionen och idag växer barnen ofta omedvetet in i vår avförtrollande livsform som präglas av den matematiska världsåskådningen.

Barns livsfrågor handlar ofta om varför finns krig, sjukdomar, olyckor och naturkata- strofer, svält, fattigdom och orättvisor i världen. Framför allt om krig och varför människor dödar varandra. Dessa frågor handlar om det onda i världen. Genom sagor får barnens fantasi kontakt med moraliska kvaliteter som mod och medlidande. När hjälten eller hjältinnan gör det goda skapas en (före)bild av mod och medlidande i barnens själar. Sagor ger också en fingervisning om hur man kan förhålla sig till det onda på ett klokt sätt. När vi läser bilderböcker för barn ger vi dem samtidigt, omedveten, en värld att leva i, en värld att förstå och uttala. Vi bidrar till att skapa horisonterna för deras framtida tillvaro.J
ag tror fortfarande att det finns troll i torstorp och vampyrer under trappan hos mamma och pappa. när jag blundar kan jag lätt hamna någon annanstans. på en plats där jag är jag. en tjej som kan allt! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback